Stilleben, vårvintern 2018

Huvudsakligen är det människor jag fotar. Antingen människorna i sig, eller när människorna gör saker. Det kan vara till verksamheter, till artiklar, till lite allt möjligt.

Ibland fotar jag miljöer också, och landskap, men det är inte lika ofta det är inkomstbringande.

Något annat som inte är inkomstbringande, men som är väldigt utvecklande, är att ibland göra något helt annat. Bara för den egna konstnärliga utvecklingens skull. Eller bara för att det är kul.

Igår hade jag mer tid över än jag är van vid, och jag hade en låda med massa spännande gamla grejer, så jag ställde upp några blixtar i ateljén och begick fix samt trix.

BNF_2612-Redigera_01032018_LR.jpg

Stilleben är ett så himla bra sätt att öva på ljussättning, för man får möjlighet att ta den tid man behöver. Människor har ofta något slags tålamod, och det är sällan jag känner fullt ut att tiden inte räcker till, men onekligen är det så att man måste försöka vara så snabb som möjligt. Man måste också vara trivsam och social

Egentligen är det sånt som jag tycker är en av de bästa bitarna med att fota folk, att man lite snabbt och smidigt lär känna någon så pass väl att man kan skoja lite och samarbeta tills det är klart.

Men ibland är det bra jävla skönt också att gå och småpilla med bara sina egna grejer.

BNF_2606-Redigera_01032018_LR

Huvudljuset i den här bilden är från softboxen till vänster. Den fick agera motsvarigheten till det stora fönstret som så ofta är ljuskällan i stilleben från barocken – vilket är en av de huvudsakliga inspirationskällorna här.

För att lätta upp högersidan har jag en liten blixt i ett paraply snett framför kameran, i en vinkel ganska högt ovanifrån. Den lättar upp skuggorna som annars skulle becka igen helt på högersidan i bilden.

Bakifrån till vänster, på ett par hinkar på en pall, har jag också ställt en omodifierad speedlight för att ge lite kantljus. Dels till fjädern som sticker upp, men framförallt till sprängtickan som fågelskallen ligger på, som annars skulle smälta in lite väl mycket i bakgrunden.

BNF_2607-Redigera_01032018_LR.jpg

Så här ser det ut när blixtarna gör sin grej. Dock är inte den bakre blixten påslagen här.

BNF_2609-Redigera_01032018_LR

Jag tycker alltid att det är så kul att se hur miljön utanför exakt det man byggt upp ser ut, så här (ovan) är en sorts metabild, innan den riktiga bilden kommer.

ANF_9585-Redigera_01032018_LR

Och här är så den riktiga bilden. Eller en variant, i alla fall. En variant som jag ser att jag beskurit lite tokigt i toppen. Jag råkade visst lägga till lite svart upptill som inte ska vara där.

Oftast fotar jag såna här grejer i stående format, för jag tycker att det brukar göra sig bättre så om man ska printa det. Just den här bilden byggde jag huvudsakligen upp i det liggande formatet, så nedan kommer det som är den riktiga riktiga bilden:

ANF_9583-Redigera_01032018_LR

Jag tycker att alla färgtoner gick väldigt bra ihop. En av de svåraste sakerna med ett sånt här projekt är att bygga upp själva scenen. Ett av de bästa tricken för att få det att fungera, har jag märkt, är att bara börja lägga ut grejer. Blir man arg och irriterad för att det ser förjävligt ut, då gör man nog fel. Börjar man däremot i stället tycka att det känns helt okej, då är man nog åtminstone inne på rätt spår.

Efter ett tag hittar man ett uttryck som känns okej, och då är det bara att fortsätta lägga till och ta bort, och börja på riktigt med allt pillgöra. Flytta kotten, ta bort kotten, lägg till sten i stället, ta bort sten, lägg tillbaka kotten, flytta kotten. Vafan, det här tomrummet kan ju inte vara här! Vafan, nu är det ju alldeles knökfullt. Kotten måste bort.

Sen ba: vänta! Nu blir det ju som att den här leder in till den här, som lyfter den här, och sen pekar tillbaka till den här, som osv osv osv.

När det känns så, så är det nog klart.

Så var det i alla fall den här gången.

Snipp snapp snut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: