Hur långt är egentligen Norge?

En gång i tiden var det sommar, och Oskar hade köpt en cykel, massa cykelväskor, tält, sovsäck, alla möjliga såna där saker.

Oskar skulle nämligen ut och cykla en bit.

Han drog iväg från Jönköpingstrakten, och låg sedan på rygg intill vägen någonstans på Lofoten, armar och ben utsträckta som en sjöstjärna på golvet i sitt tält, i ett försök att hålla tältet kvar på backen.

Tydligen blåste det ganska mycket.

BNF_6384_23052018_LR

Det här inlägget kommer dock inte att behandla något så spännande som hur det faktiskt gick för honom, och det kommer inte handla något om hur det är att cykla sig upp genom Norge, för att till slut hamna ända uppe i Nordkapp.

Jag är medveten om att det skulle vara mycket roligare.

Nej, istället kommer det här inlägget handla om vad det alltid handlar om: bilder.

Jag tvingade nämligen Oskar att ställa upp på lite porträtt innan han gav sig iväg.

BNF_6505_23052018_LR

Ibland är det bra att öva på sånt man redan tycker att man kan, så går det ännu bättre nästa gång någon betalar en för att göra den saken.

En sak som det ganska lätt känns som att man kan, är att få till flådiga bilder med bara en blixt.

Det är så lätt att känna att man vill ställa upp två, kanske tre, möjligen fyra, för att fylla i den där skuggan, för att få lite mer separation, för att plocka fram lite detaljer, och så vidare.

Men det är oftast bra att begränsa sig. Med en blixt får du bestämma dig för vad som är det allra viktigaste, och fokusera på det.

BNF_6525_23052018_LR

Många av de här bilderna är därför tagna med bara en blixt. En Godox Ad600BM, för att vara exakt. Det är en fantastisk enhet som går på batteri, och som är stark nog att använda mitt på blanka dagen, mitt i maj.

Det är nämligen så ironiskt att ju ljusare det är, desto mer ljus måste du själv brottas med för att få saker att bli som du vill.

BNF_6468_23052018_LR

Superstarkt solljus har nämligen den egenskapen att det är superstarkt, och kompenserar du inte på något vis med eget ljus får du välja: antingen är skuggorna helt becksvarta, eller så är högdagrarna alldeles urfrätta.

Med blixt kan du få både och, som till exempel synes på bilden ovan.

BNF_6386_23052018_LR

Att kunna klara sig och lösa det med bara en blixt är alltså en bra sak… men att också ha med sig fler än så är en god vana. För ibland står man under en bro, på skuggsidan, för att man hittade ett litet ljussken i bakgrunden som man ville ha med, och plötsligt blir det så att man inte riktigt får till den där definitionen man vill ha. Konturerna av personen, framförallt på skuggsidan, liksom gömmer sig lite för mycket i mörkret.

Då kan man göra som på den där bilden precis ovanför, och ställa en till liten blixt snett bakom sin modell, som hjälper till att få fram ett litet kantljus på håret och högerarmen (den till vänster i bild).

Här nedanför är en testbild som visar hur jag menar. Det är alltså extrablixten som står där bak till vänster och lyser upp silhuetten.

BNF_6356_23052018_LR

Ja.

BNF_6332_23052018_LR

Naturligtvis är det bra att kunna gå helt utan blixtar också, för det är inte alltid man hinner rigga eller fixa. Men jag lovar, att ta sig tiden att bli bekväm med att alltid släpa med sitt eget ljus, det gör hela skillnaden.

Det gör att man kan tacka ja till jobb utan att behöva oroa sig för om man kan leverera eller inte. Det blir nämligen inte omständigheterna som avgör om det är ljust nog, utan du själv.

BNF_6449_23052018_LR

Sen är det ju också kul att bestämma. Inte bara över personerna man fotar, utan också hur miljön ska upplevas.

BNF_6489_23052018_LR

Visst?

BNF_6381_23052018_LR

Obs! Norges kustlinje är tydligen 20 000 km lång. Mycket kust för pengarna.

BNF_6431_23052018_LR

SLUT!

/N

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: